Móda jménem Avo toast! 

13.01.2019

O čem podle vás začnecmluvit jako první crossfiťák, co je navíc vegan? To je pro řadu lidí záhadou už několik let (insiders chápou), jedno se jim ale musí nechat: Mají ve ,,svém" repertoáru módní bombu jménem ,,avo toast". Ta řadě podnikům extrémně zvýšila návštěvnost především hipsterů a divno - lidí, kteří za kousek něčeho zeleného, co před rokem ani neuměli napsat, zaplatí i několik set korun.

Já se jim ale nevysmívám, nebojte se. Jsem jednou z nich....

Avokádový toast je hitem posledních let především pro svoji jednoduchou přípravu a ,,InstaFriendly" vzhled, protože - narovinu, který blogger nemá ve svém feedu alespoň jednu fotku téhle snídaně? 

Napadly vás ale někdy alespoň 3 důvody, proč tohle jíst, mimo tu krásnou hru barev? 

  • Avokádo obsahuje řadu vitamínů a minerálů, velké množství vlákniny a ideální poměr tuku, je zdravé, snižuje hladinu cholesterolu, a navíc skvěle zasytí. A teď míň nesnesitelně řečeno: Riziko infarktu jde dolů úměrně s ručičkou na vaší váze. Pokud jich nesníte 8 denně. Pak to má úplně opačný efekt, ten už tolik bloggery neoslní.... 
  • Avokádo nijak nechutná. A to je paradoxně jeho výhoda. Můžete z něj, kromě zmíněného avo toastu, udělat prakticky cokoliv od zdravých sušenek přes avo řízky až po avo saponát na mytí nádobí, nebo tak něco... (Kdo ví, kde tenhle trend skončí.)

  • A třetí důvod? Popravdě, žádný mě nenapadl, tak jsem začala googlit a výsledkem je (vinou nainstalovaného překladače stránky z angličtiny do češtiny) důvod jménem ,,AIDS vstřebávání živin." Absolutně nemám představu, co to znamená, ale je to důvod číslo tři, takže tak! 

Tak, důvod, proč tohle ochutnat, ten bychom měli. A teď kam na něj? Troufám si říct, že už jsem jich pár zkusila (prostě ráda jim!) a mezi nejoblíbenější patří tři podniky, které potěší nejedno oko Instamaniaka a srdce každého hipstera.


  • Cafefin, Praha

    Otevřený prostor, cihly, velká okna, vůně kávy, květiny.... A uprostřed toho všeho, na náměstí Jiřího z Poděbrad, toast na sladký i slaný způsob. Přestože je, podle mého, avokádový toast dostal na úplný vrchol mezi kavárnami v Praze, já bych si vždycky dala nejradši nejen to, ale i dalších 80 krásných obložených chlebů - s rajčaty, fíky, maracujou, semínky a navrch vynikající banana bread. O čtyři hodiny a 5kg později se valím domů, psát článek, v paměti mám tyhle vynikající chutě čerstvě uchovány a budu si je hýčkat co nejdéle; Minimálně do další návštěvy.

    + Krásné prostředí
    + Vynikající jídlo
    + A ano, fotogenické prostředí, do posledního puntíku

    - Občas poněkud zmatená a laxní obsluha
    - Nemožnost rezervace a opravdu velmi často plné bistro, což je pro kavárnu skvělé a moc jim to přeji, ale pro hladového pražáka, který si v prvé řadě chce dát 80 toastů a nejen si je fotit, je to trošku peklíčko. 

    Cena: 150,- Kč / porci

    https://www.facebook.com/cafefinvpraze/

  • Berry Blue Olomouc

    Neexistuje jiný podnik v Olomouci (zatím), kvůli kterému ráno vstanu, sednu hladová do auta (přece se doma něčím nezaplácnu?!) a přetrpím zácpy na výjezdu z Přerova, abych si, při troše štěstí o 40 minut později, vychutnala báječný avo toast s míchanými vejci a zeleninou v tomhle roztomilém barevném podniku. A pak třeba perníčkové lívance. Nebo vafle. A skvělou domácí horkou čokoládu s marshmallows.... Berry Blue vás zkrátka nezklame, slibuju! 
     
    + Barevný a útulný interiér
    + Jídlo vymazlené do posledního kousku avokáda
    + Milá přemilá obsluha!!! 

    - Popravdě? Nemám co vytknout... 

    Cena: 90,- Kč / porci

    https://www.facebook.com/BerryBlue-Café-1617524255240269/

  • Bazar Caffe, Přerov

    Nově otevřená malá kavárnička v Přerově, kde momentálně žijeme, mě okouzlila už na první pohled. Nádherná výzdoba, světýlka (na ty jsem úchylná!), čerstvé květiny a z barových stoliček výhled do ulice. Majitelé jsou navíc hrozně přátelský manželský pár s miminkem, kteří tolerují i to, že už jsem dvakrát omylem přišla před otevíračkou. Kromě avo chleba (pomazánku dávají na neskutečně dobrý chléb, kterého je pořádný krajíc) si tu můžete dát třeba skvělý mrkový koláč, což je, mimochodem, přesně ten mrkvový koláč, který způsobil moji lásku k mrkovým koláčům. (Kolik mrkvových koláčů je moc mrkvových koláčů v jedné větě? Who knows...)

    + Útulné & tiché místo
    + Příznivé ceny, které ani náhodou nevystihují všechno to chutné a báječné, co zde můžete dostat
    + Jediný podobný podnik v Přerově, což sice není plus, ale to, že tu vůbec něco takového je, to si zkrátka ,,plusko" zaslouží!

    - Jediné minus je poměrně málo míst k sezení, i když je pravdou, že zatím jsem si vždy sedla. Co se ale stane, až se o Bazaru dozví těch 10 bloggerek, které v Přerově žijí? Neodvažuji si hádat! :) 

    Cena: 69,- Kč / porci

    https://www.facebook.com/bazarcaffeprerov/

Přestože miluju chvilky v podobných kavárnách, co si budeme povídat, né vždycky je na podobné vysedávání čas nebo chuť, a v mnoha případech, především v Praze, bychom si navíc za jeden avo toast pomalu zaplatili měsíční hypotéku. To mě tak přivedlo na nápad sdílnout v druhé polovině článku recept na domácí variantu, která je hotová v maximálně 10 minutách, je minimálně 2x levnější a pokud máte jen trošku oko, dokáže i tahle verze být dokonale fotogenická.

Ale ještě drobnost. Jak poznat zralé avokádo, které je pro přípravu, logicky, klíčové? 

  • Avokádo musí být měkké, ale né kašovité. Tvrdé avokádo je nezralé a na jeho zpracování si musíte počkat, kašovité a příliš měkké je zase pravděpodobně už v rozkladu, a to rozhodně nechcete. Vybírejte proto příjemně měkký a ,,pružný" kus tohohle exotického ovoce. (Ano, ovoce :))
  • Stopka avokáda musí jít poměrně snadno vyloupnout a avokádo pod ní musí být zelené, nikoliv tmavé. Tohle je poměrně jednoznačný a jasný ukazatel, doporučuju ale kontrolovat ovoce s citem, každá neohrabaná manipulace může okamžitě způsobit to, že začne kus hnít. Tohle pravidlo bohužel nejčastěji poruší prodejci už přepravou, takže se často stane, že už v obchodech jsou kusy potlučené a tím rychleji se kazí...
  • Skvrny, šedá slupka a podobní ukazatelé, to vše značí, že tady v tomhle obchodě asi dobrý kousek nenajdeme.
  • Ingredience na 2 porce

    1 avokádo
    4 plátky sušených rajčat v oleji
    Čtvrtka granátového jablka
    Kousek citronu
    Špetka soli
    Oblíbený chléb / rýžový chlebík / toast

    Avokádo oloupeme, rozmačkáme a přidáme nakrájená rajčata. Ochutíme trochou citronové šťávy a posolíme. Pomazánku namažeme na chlebík opečený nasucho na pánvičce a posypeme granátovým jablkem. (Ano, takhle jednoduché to je :))

    +
    Cena je 3x - 5x nižší než pokud si tuhle dobrotu objednáte ,,venku". Tak jako u každého jídla - je to logické, ušetřit ale 120,- Kč je proti logice docela silný argument. 
    + Pohodlí domova. Už jsem říkala, že to mám do Berry Blue 40 minut? :)
    + Dokonalé ochucení přesně podle vaší chuti, žádné ingredience, které třeba tolik nemusíte...

    - Zašpiněná kuchyně a práce. Bohužel.

  • Cena

    Avokádo - 30,- Kč (2 porce)
    Sklenice sušených rajčat - 50,- Kč (10 porcí)
    Granátové jablko - 20,- Kč (4 porce)
    Citron - 8,- Kč (4 porce)
    Oblíbený chléb / rýžový chlebík / toast - 20,- Kč (4 porce)

    Cena:
    32,- Kč / porci

Ať už tenhle kousek exotiky milujete nebo nenávidíte, jedno je jisté: Nemůžete ho ignorovat. A to stačí :) 

Jakoukoliv variantu si vyberete, přeji vám, ať vám chutná a máte dobré světlo, stoprocentně si to totiž budete muset vyfotit, to už je takový pud. 

A nechte mi , prosím, v komentářích názor na článek, váš oblíbený recept nebo tip na další skvělá bistra, budu ráda.

Avokádu ZDAR!

Chcete si přečíst další články?

© 2018 GIRL WHO LIFTS AKA Valerie Mirić Tkadlčíková.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky